Misjon

Kallet:

Møte med Daniel og Tordis Dahl

”Gud så i nåde til oss!” Det er gjennomgangsmelodien i vitnesbyrdet til Tordis og Daniel Dahl, pionermisjonærer fra Argentina. 


Ved Leif Frode Svendsen
Oppdatert: (01.7.2011)


Et bilde fra arkivet av Tordis og Daniel Dahl.

BENIDORM: Tordis og Daniel Dahl har et spennende liv bak seg i misjonen, først i Argentina og nå i Spania. De er begge menighetsbarn, som i ung alder opplevde kallet til heltidstjeneste. Daniel vokste opp i Askim, og kjente kallet virke tidlig.

- Helt fra jeg var barn og gikk på søndagsskolen kjente jeg kallet og lysten etter å virke for Herren. Jeg ba alltid til Gud, men var ikke født på ny. Når jeg ble eldre hørte jeg om store behov i Finnmark, og drømte om å reise, sier Daniel.

Døpt i den Hellige Ånd

Hans far Peder Dahl, sammen med Aimar, Johannes og Jakob Karlsen var med å starte forsamlingen Ebeneser i Askim. Peder var fabrikkarbeider, men var aktiv i menigheten og besøkstjenesten. Etter et åndelig gjennombrudd, ble Daniel selv aktiv i menigheten.

- 16 år gammel opplevde jeg sterk syndenød i et møte og ropte om frelse. I det møtet ble jeg døpt i den Hellige Ånd, og ble døpt i vann ikke lenge etter, sier Daniel.

Han kom raskt inn i vitnetjenesten.

- Jeg husker godt friluftsmøter som vi hadde utenfor gummifabrikken. Mange var ute i pausen og spiste og hørte på vitnesbyrdene og sangene. En gang jeg vitnet om Jesus var den dame som brøt ut i gråt inne på området – hun ble berørt av budskapet og den Hellige Ånd, sier han.

Sammen med Aimer, og siden Jakob Karlsen syklet han rundt til forskjellige bygder og hadde møter. Tjenesten utviklet seg og Daniel reiste over hele Norge som evangelist. Etter noen møter i Losjen på Jørpeland brøt en vekkelse ut, og i 11 måneder pågikk møtene.

- Det hadde vært en del bråk blant de kristne her, med splittelse og trusler om å legge ned virksomheten. Men nå kom vekkelsen, mange ble frelst – og brødrene ba hverandre om tilgivelse og ble forsonet. Siden kom Jakob Karlsen og hadde møter, og i denne lange møteserien for cirka 50 år siden ble blant annet Gai Holta frelst, minnes Daniel.

Drømte om Åndsdåpen

Tordis, datter av Sigurd Sele fra Klepp, ble tatt med på møtene fra hun var liten.

- 11 år gammel kjente jeg et bevisst kall og Guds kraft over mitt liv. På den tiden drømte jeg om at jeg ble døpt i den Hellige Ånd og talte i tunger. Flere år etter fikk jeg se; ”av nåde er dere frelst”. De spurte jo alltid da; kjente du noe? Men tenk, jeg fikk se. Året etter, 17 år gammel, ble jeg døpt i den Hellige Ånd under en leir på Tømmerstø. Det var en veldig opplevelse, sier Tordis.

Hun ble siden forlovet med Daniel, som åpent fortalte henne om sitt misjonskall.

- Det var ikke noe hinder for meg, så på det som en normal ting. Når jeg ble døpt i Ånden fikk jeg en utrolig og annerledes frimodighet, kan egentlig ikke forklares, men jeg vitnet om Jesus overalt, sier hun.

Etter en tid modnet kallet til tjeneste i Argentina frem.

- Vi reiste til Nord Amerika først, selv om vi visste at vi skulle til Argentina. Vennene i DFEF-forsamlingen i Brooklyn, New York kalte oss til menigheten og her arbeidet vi i to år. Etter endt tjeneste fikk Daniel det over seg at han hadde lyst til å reise til Sarpsborg. Jeg foreslo at han kunne skrive et brev og spørre om de trengte hjelp. Dagen etter fikk vi et brev fra Misjonshuset, med forespørsel om vi kunne tenke oss å bli forstanderpar. Det ble en gledelig stadfestelse for oss, og vi reiste hjem til Norge igjen, sier Tordis.

En grønn sofa

I Sarpsborg opplevde ekteparet en flott tid over en periode på tre år.

- Vi trivdes veldig godt i Sarpsborg, og så flere bli frelst. I et stuemøte fikk vi be med Jan Erik Pettersen til frelse; husker faktisk at han bøyde kne ved en grønn sofa, sier Daniel og smiler.

Kallet til Argentina ble stadfestet flere ganger mens de tjente i Sarpsborg.

- På Ovenleiren var det besøk av en misjonær fra Amerika, Greenigde, som hadde virket i Afrika og Syd-Amerika. Han profeterte tydelig, uten å kjenne noen av oss: I salen var det noen som skulle reise til Argentina. Siden i et stevne på Eidsvoll, var det en pinsevenn Rosland som igjen profeterte over livene våre, at vi skulle reise til Argentina. For oss ble dette klare stadfestelser, og vi bekjentgjorde kallet til misjonsutvalget, sier Tordis.

Gjør det godt

Den sjette august 1966 reiste de ut, og Ånen Sævik fra Vedavågen, Dahls første misjonskasserer, sendte dem ut med følgende hilsen: Gud velsigne dere – gjør det godt! Og mye godt opplevde ekteparet gjennom sin tjenestetid i Argentina.

- Først kom vi til Rosario, en havneby med over en million innbyggere på den tiden. Vi samarbeidet med noen svenske pinsemisjonærer. I denne perioden på tre måneder, hvor vi lærte språket, opplevde vi en veldig rik tid. Fra Sverige fikk vi et telt som kunne huse 1000 mennesker og det ble en veldig vekkelse. En søndag var det 95 sjeler som ble døpt, sier Daniel.

Siden flyttet ekteparet nordover til byen Salta, men drog ikke lenge etter til Tucuman.

- Vi leide et hus, gikk omkring og leverte ut traktater, og et eldre ektepar åpnet det fattige hjemmet sitt for oss. I 1967 satte vi opp noen vegger og et enkelt tak hos dem; og hadde nærmest møter under åpen himmel. Under disse fattige forholdene opplevde vi en helt utrolig tid, hvor vi nærmest kunne gjøre hva vi ville i Ånden. Mange ble frelst, syke ble helbredet og veldig mange barn kom med i arbeidet. Vi hadde mange friluftsmøter, og så jevnlig folk bli frelst og døpt i vann. På under ett år var 250 barn tilknyttet søndagsskolen, sier ekteparet.

Hele veien opplevde de en sterk åndskamp.

- Blant katolikkene var det mye spiritisme, og når de kom til møtene var det mange som ble befridde fra forskjellige åndsmakter. Flere ganger stupte de besatte i gulvet, vridde seg som ormer, men mange ble fridde ut. Nå var det ikke uvanlig å våkne om nettene og kjenne åndskampen. Men jeg hadde fått noe; en autoritet som Gud hadde gitt meg, og som ingen kunne ta fra meg, sier Tordis.

Aktive i Spania

De var med å plante flere menigheter og fikk etter hvert god hjelp fra Norge. Olaug og Berner Solås og Reidun og Aage Håskjold kom ut og videreførte arbeidet. Siden har enda flere kommet til. Etter 24 år i aktiv tjeneste flyttet ekteparet til Benidorm i Spania. Her ”hviler de ikke på laurbærene”, men er aktivt med i arbeidet blant både nordmenn og spanjoler.

- Her kan arbeide alt vi kan blant spanjolene, og taler regelmessig i flere forsamlinger. Daniel går ut og leverer ut traktater, og går frimodig inn på kontorer, private hus og restauranter, sier Tordis. De deltar også aktivt i Den Norske Turistkirken i Benidorm.

- Vi takker Gud for at vi får være friske og har stor glede av å fortsatt være med i tjenesten for Herren, slutter ekteparet.

(Tordis og Daniel Dahl har Mette Olsen fra Vedavågen som misjonskasser. Du kan støtte dere evangeliske arbeid ved å gi din gave til kontonummer: 3361.64.08920)
Print artikkel Skriv ut artikkelen
Nettløsning og design er levert av Kréatif