Misjon

Eventyret i Amazonas

For 35 år siden plantet Standal det første frøet av såkorn som har vokst og utviklet seg slik Jesus underviste om.

Ved Bjørn S. Olsen
Oppdatert: (31.3.2017)Amazonas, verdens nest lengste elv. Men Amazonas er mye mer enn det. En verden av jungel, vannveier, sumpområder og storby. En verden hvor Indianerne lever i pakt med naturen og urbane mennesker lever på tilnærmet vestlig vis. En verden hvor livet kan virke til å ha stått stille i hundrevis av år, men også en verden hvor moderne teknologi i form av mobiltelefon og WIFI er like vanlig å bruke, som panfløyte og blåserør. En verden hvor man fortsatt kan kjøpe fisk fanget på gammeldags måte på det lokale fiskemarkedet samtidig med at du kan kjøpe din Quarter pounder på Mc Donalds.  En verden med to årstider: sommer og regntid, men uansett årstid er det ekstremt varmt og høy luftfuktighet.Til denne delen av verden kom familien Standal som misjonærer i 1981. Den gang var Amazonas ikke fullt så moderne og vestlig i sin fremtoning.  May Lise og Gunnar Standal hadde på hver sin måte, og uavhengig av hverandre, fått en direkte tiltale fra Gud om at deres neste stoppested i tjenesten som misjonærer i Brasil var i Manaus, storbyen midt i jungelen, uten veiforbindelse fra resten av Brasil.

For 35 år siden plantet Standal det første frøet av såkorn som har vokst og utviklet seg slik Jesus underviste om i sine lignelser. Et lite sennepskorn, som vokser og blir så stort tre at himlenes fugler kan bygge reir i det. Utenfor sitt eget hus i forstaden til Manaus startet de med utemøter. Etter hvert flyttet de inn i en garasje og holdt møtene der. Flere og flere mennesker ble frelst og lot seg døpe og ble en del av menigheten. Arbeidet vokste og menigheten flyttet etterhvert inn i eget lokale.

Mens familien Standal var hjemme i Norge på et velfortjent Norges opphold, etter to års uavbrutt tjeneste i varmen, kom Ragnhild Kihle til Manaus for å drive menigheten videre. Under året hun var i Amazonas startet menigheten et utpost arbeid. Ragnhild satte også i gang å bygge et lokale til den nye utposten. Et lite bedehus i en helt nybygd bydel.

Familien Standal kom tilbake til Manaus og fortsatte sin tjeneste i området. Gunnar tok innimellom av sted på lange turer innover Amazonas floden. Noen ganger med flodbåter i rutetrafikk hvor båtreisen kunne vare i flere dager og de tilbudte fasiliteter var i form av en hengekøye. Andre ganger i små kanoer med spesiallagde påhengsmotorer til avsidesliggende plasser hvor evangeliet skulle forkynnes. May Lise holdt stand hjemme og ivaretok familien som bestod av tre barn, samt menigheten som fortsatt var voksende. Mens Gunnar forkynte evangeliet til nye stammer i avsidesliggende områder av Amazonas, underviste May Lise kvinnene og barna i menigheten i Manaus.

Etter 10 års tjeneste i Amazonas reiste familien Standal sørover i Brasil, til nye oppdrag i evangeliets tjeneste. En lokal pastor tok over ledelsen av menigheten og drev arbeidet videre.


Over 20 år senere er May Lise og Gunnar Standal tilbake i Amazonas. De er invitert av CIBI Amazonas for å bli feiret og hedret for det innsatsen de gjorde i området som i dag består av 6 menigheter og misjonsarbeid i både Peru og Venezuela. Leder av DFEF sitt misjons- og hjemmeutvalg, Haldor Åsebø sammen med sin kone Astrid, og misjons- og hjemmesekretær Bjørn S. Olsen ble også invitert. Menigheten ville over to dager hedre og takke familien Standal og DFEF i Norge for den innsatsen som har blitt vist for evangeliets utbredelse i Amazonas. Det ble et gledelig gjensyn mellom det nå godt voksne misjonærparet og de mennesker som var blitt frelst gjennom deres tjeneste, samtidig som det var gledelig å se at mange nye mennesker var kommet med i menighetene siden den gang, og var nye bekjentskap. Kirkelokalene som Standal og Kihle bygde var utvidet opptil flere ganger og nye bygninger rundt i byen var kjøpt eller leid til de nye menighetene.

Eventyret i Amazonas er mer enn et eventyr, det er en virkelighet som har blitt en realitet gjennom hardt slit, svette og tårer, savn og motgang, men også velsignelser og glede. Guds rike lignelsene er mer enn teori og teologi, det er en virkelighet som i høyeste grad har blitt demonstrert i gjennom ekteparet Standal sin tjeneste i det varme og krevende klimaet midt i Amazonas.Print artikkel Skriv ut artikkelen
Nettløsning og design er levert av Kréatif