Misjon

Den onde sirkelen må brytes

Hvordan kan skakkjørte ungdommer noen gang endre sine omstendigheter når de aldri har sett noe annet? Bare Gud er mektig nok til å bryte denne onde sirkelen, mener Sasha, OM-misjonær i Sibir.


Ved Oddwin Solvoll
Oppdatert: (06.11.2014)


Sascha foran huset til en av de vanskeligstilte familiene. Foto: Katie Morford

Av: Torleif Sørlie

Misjonær og personalleder i Operasjon Mobilisering

– Har du mistet telefonnummeret mitt? Her, la meg skrive det ned for deg. Ikke noe papir? Greit, da skriver jeg det på soveromsveggen din.

Sasha grep en penn og skriblet navnet og mobilnummeret sitt på tenåringens vegg. Kan en OM-misjonær gjøre slikt, da? Det er nok ikke helt uvanlig hvor Sascha arbeider blant  vanskeligstilte i Novosibirsk, Sibir.

Sasha og hans kone, Marina, er ledere for OM Russlands arbeid blant barn som er spesielt utsatt. Denne hendelsen skjedde en ettermiddag da Sasha og Colin, OM Russlands landsleder, besøkte to familier de prøver å hjelpe. Den første familien var en mor og fire barn som bor i et nedslitt hus i et fattig område i byen Novosibirsk. Faren var i fengsel.

Rotet, møkka og den muggete luften overveldet sansene da de kom inn i huset. I Russland er det vanlig å ta av seg skoene når man går inn i et hus, men her var det ikke nødvendig og absolutt ikke ønskelig.

Det eldste barnet lå på en gammel sofa, og var, ifølge moren, ikke på skolen fordi hun ikke klarte å finne en skole som ville akseptere ham. Dette er et vanlig problem når barn ikke gjør det bra på skolen. Sasha tilbød seg straks å ta kontakt med skolens rektor for å prøve å ordne saken.

Etter besøket forklarte Sasha at han hadde fått detaljene om denne familien fra den russiske sosialtjenesten, og en av de første tingene teamet hadde lagt merke til da de kom på besøk, var den fryktelige tilstanden hustaket var i. Et godt tak er viktig for en bygning - spesielt i det sibirske klimaet hvor temperaturen kan gå ned til minus 40 grader. Det tok ikke lenge før Sasha hadde organisert et team til å legge nytt tak.

I et annet hjem møter de Max, en tenåringsgutt, liggende på en utslitt sofa. Sasha har fått god kontakt med gutten som han mistenker bruker narkotika. Max har allerede droppet ut av skolen og går ingensteds. Det var tydelig at det var ingen kjærlighet eller respekt mellom Max og hans far. Det eneste bevis på kjærlighet i familien var mellom Max og hans lille hund.

Disse familiene er fanget i en nedadgående spiral, Foreldrene kan ikke takle barna sine. Barna vokser opp uten å se eksempler på hvordan en normal familie fungerer, slik at de kan oppdra sine barn på en bedre måte. Slik fortsetter syklusen.

Sasha har tenkt på en mer langsiktig løsning for å bryte denne sirkelen. Han har tatt noen barn til kristne leirer han organiserer gjennom sin menighet. Selv en uke med kjærlighet og omsorg kan ha en betydelig innvirkning på disse unges liv. Aller helst vil Sasha ha et eget sted hvor noen av disse barna kunne bo og oppleve en annerledes livsstil.

– Bare Gud er mektig nok til å bryte denne onde sirkelen, sier Sasha.

– Hvordan kan de noen gang endre sine omstendigheter når de aldri har sett noe annet, sier han.

Kilde: Colin CleaverPrint artikkel Skriv ut artikkelen
Nettløsning og design er levert av Kréatif