Misjon

Reddet fra et liv i vold

Hun ble slått til armen brakk og truet med å bli slått i hjel. NATICC-prosjektet i Swaziland, mot kjønnsbasert vold, reddet Gabsile Shabangu fra et liv i vold.

Ved Oddwin Solvoll
Oppdatert: (15.11.2013)


Programansvarlig Xolile Mazibuko og rådgiver Zanele Xaba, her med Gabsiles yngste barn, hjalp henne bort fra en voldelig samboer.

 

 Gabsile Shabangu (31) levde fem år i et stormfullt samboerskap. Hun ble stadig slått og mishandlet. Hun løp hjem til sin familie, men kom tilbake. Gabsile så ingen mulighet til å komme ut av avhengighets-forholdet til sin samboer. Hun har to barn på ett og tre år med ham, mens han også har kone og barn i en annen landsby.

Rasende

En dag luket de åkeren sammen. På afrikansk vis hadde Gabsile bundet lillejenta på ryggen mens hun brukte ugresshakken. Minstejenta sutret og gråt hele tiden. Mannen ble sint og kommanderte henne til å sette babyen på bakken. Hun gjorde det, men jenta fortsatte å gråte. Da ble han rasende, fant en pinne og slo den lille over hele kroppen. Han tok en kanne med fem liter vann de hadde med, og tømte det over barnet.

Gabsile prøvde å gå i mellom. Da ble han rasende, tok ugresshakken og slo henne. Armen brakk og ble hengende rett ned uten kraft. Han fortsatte å slå henne. Til slutt ga han henne hakken med beskjeden:

– Rens hele åkeren for ugress!

Så gikk han.

 HIV-positiv

– Dette var lørdag. Søndag holdt jeg meg i ro hjemme. Mandag var dagen for å ta med barna til sykehuset og få medisiner mot HIV, forteller Gabsile.

Både mor og det største barnet er HIV-positive – hun, smittet av mannen, barnet i fødselen. Medisinene er gratis, men Gabsile hadde ikke busspenger. Samboeren bodde hos den andre kona. Gabsile fikk låne 20 emalangeni (ca. 14 kr) av en nabo og dro til sykehuset med barna.

Da sykepleieren så Gabsiles smerte og at hun ikke ville gjøre noe med den brukne armen, forstod hun bakgrunnen. Hun rapporterte tilfellet til NATICC.

 Vanskelig sak

– Vi kontaktet henne med én gang og fikk høre hennes historie, forteller programansvarlig Xolile Mazibuko. – Dette er en vanskelig sak. Hennes samboer tilhører en sterk familie. Både samboerens far og bror støtter ham. Til og med en fetter av samboeren, som bare har én arm, sa han ville bruke sin ene arm og slå henne i hjel. Vi har måttet purre på politiet og purre på advokaten: Gjør din plikt! Det er enklere for dem å være unnlatende, forklarer Xolile.

– Til slutt ble det utstedt arrestordre og kjennelse om at hun fikk ta med sine personlige eiendeler. Både politiet og vi ble med henne hjem. Mannen ble arrestert og dømt, men fikk bare 500 emalangeni (340 kr) i bot, sier Xolile.

Tre personer i NATICC har holdt på med denne saken i to måneder. Den er særdeles vanskelig på grunn av samboerens families sterke innflytelse.

 Leopardens flekkemønster

– Hvordan tenkte du det skulle gå med armen din? spør vi.

– Jeg tenkte at jeg etter hvert kunne komme meg hjem til mine slektninger og låne penger av dem til behandling, svarer Gabsile.

– Hvordan ser du for deg framtiden?

– Nå sitter jeg ved veien og selger bananer til veifarende. Det tjener jeg ikke så mye på. Når jeg får tatt av gipsen vil jeg bake muffins og selge til skolebarna der jeg bor. Det kan jeg leve av.

– Tror du det blir aktuelt å flytte sammen med din samboer igjen?

– Flekkene på en leopard endres aldri, svarer hun og overlater til oss å trekke konklusjonen.

– Takket være NORAD og GBV har vi kunnet hjelpe en swazikvinne som var i livsfare, stråler Xolile Mazibuko og får støtte fra de andre NATICC-ansatte.Print artikkel Skriv ut artikkelen
Nettløsning og design er levert av Kréatif