Misjon

Våre søsken lider

Forfølgelseslisten 2013

Årlig rangerer trosfrihetsorganisasjonen Open Doors de 50 landene i verden der forfølgelsen av kristne er størst. Nord-Korea topper listen 

Ved Vårt Land
Oppdatert: (08.1.2013)

Forfølgelsen av kristne øker på verdensbasis, ifølge Open Doors. Eksperter i organisasjonen mener at Kina er det eneste landet der man kan se en tydelig bedring. Land som Iran og Usbekistan har beveget seg nedover listen, fra henholdsvis 5. til 8. plass og 7. til 16. plass, men det skal være fordi at situasjonen i andre land ble verre.

Blant landene som falt mest på listen, finner vi altså Kina, som gikk fra 21. til 37. plass. De siste årene har Kina klatret nedover på listen: i 2010 lå landet på 13. plass, og for fem år siden var landet blant 10 på topp-landene.

LES MER: Forfulgte kristne: Her har de det verst

Islamister. Blant de ti verste landene å være kristen i etter Nord-Korea, finner vi Saudi-Arabia, Afghanistan, Irak, Somalia, Maldivene, Mali, Iran, Jemen og Eritrea. De eneste «nye» landene blant disse er Mali på 7. plass og Eritrea på 10. plass.

Flere andre afrikanske land har klatret oppover på listen: Etiopia hoppet fra 38. til 15. plass, Libya gikk fra 26. til 17. plass, og Tanzania havnet på 24. plass, enda landet i fjor ikke var med på listen i det hele tatt. Nigeria ligger fortsatt på 13. plass, med flere hundre kristne drept og mange kirker brent av islamister fra ekstremistgruppen Boko Haram.

Oppvåkning. Nykommere på forfølgelseslisten i år, i tillegg til Mali og Tanzania, er Kenya (nr. 40), Uganda (nr. 47) og Niger (nr. 50). De nye, afrikanske landene og flere høye plasseringer signaliserer en trend med «islamsk oppvåkning» på det afrikanske kontinent. Somalia, Mali og Eritrea befinner seg alle blant 10-på-topp-landene.

I den blodige borgerkrigen i Syria har mange kristne vært mål for ekstremister og har måttet flykte. Man regner med at minst 40.000 menneskeliv har gått tapt i borgerkrigen i Syria, og det reflekteres i Syrias hopp fra 36. plass til 11. plass.Print artikkel Skriv ut artikkelen
Nettløsning og design er levert av Kréatif