Skaper håp i slumområde

Turid Dahl Stokland skaper håp for barn i slumområdet Vila Estazao i Mogi das Cruzes i Brasil. 


Ved Bjørn S. Olsen
Oppdatert: (01.7.2011)I slumområdet Vila Estazao lever cirka 3000 mennesker tett innpå hverandre i elendighet og håpløshet. For at et boområde i Brasil skal bli kalt slum, må det være preget av høy kriminalitet og fattigdom. Barna som vokser opp her har dårlige odds for å lykkes i livet, og mange faller  inn i rus og håpløshet. Men i 2002 tente Turid Dahl Stokland et lys i Vila Estazao. Gjennom prosjektet Livets Tre får i dag 180 barn fra 7 til 18 år hjelp til å skape seg en positiv framtid.

Tre kilometer fra slummen ligger Àrvore da Vida, på norsk: «Livets tre». Her har misjonen kjøpt et menighetssenter med egen skoleavdeling. Siden er det bygd et internat med fire store leiligheter, med plass til vaktmester og frivillige volontører og studenter fra Norge. 

Barna hentes med buss fra slummen – bort fra kriminalitet og rusmisbruk. 

– I starten arbeidet vi inne i selve slummen, men opplevde selv på kroppen det negative trykket av rus og kriminalitet. I dag har vi et drømmeområde på 51 mål, hvor barna kan lære og leke fritt i et sunt miljø, sier Turid Dahl Stokland.

Todo beng?

Sammen med sin mann Karl har hun et stort hjerte for folket. På vei gjennom slummen kommer barn fra alle kanter løpende for å hilse på den varmhjertede misjonæren. «Todo beng», «Går det bra», roper Turid fra bilvinduet til alle, vinker, smiler og klemmer alle som presser seg på. 

– Gjennom prosjektet hjelper vi 101 familier, og legger vekt på at både barna og foreldrene får oppfølging. Sammen med psykologen besøker jeg hver enkelt familie for samtaler og veiledning. For å hjelpe barna til en bedre framtid, er vi nødt til å ha foreldrene med på laget.

Misjonæren har slått seg til ro med at de ikke kan hjelpe alle, men noen. Ikke hvem som helst får plass på prosjektet. Det gjøres samtaler med familiene, hvor barna forplikter seg til å gå på den lokale skolen. For å kunne påvirke, forme barna over lengre tid, tas det inn 6-7 åringer.

– Dagen hvor vi bestemmer hvem som skal få begynne hos oss, er for meg den verste dagen i året. I januar måtte vi si nei til 30 barn. Det er hjerteskjærende, men vi må fokusere på de som får hjelp.

Merker forskjell

En ordning med den lokale skolen, gjør at halvparten av barneskoleelevene er på prosjektet fra 08.00 til 12.30, og på skolen fra 13.00 til 16.30. Den andre halvparten går på skolen fra morgenen av, og avslutter på Livets Tre.

– Fra skolen mottar vi positive signaler. De merker stor forskjell hos barna som får hjelp hos oss, og de som ikke har noe tilbud. 

På prosjektet får barna to gode måltider, hvor det blir lagt vekt på sunn og allsidig kost. De lærer seg god hygiene, blant annet er tannpuss et viktig punkt på programmet. Barna her deltar på mange aktiviteter. Det er musikkundervisning. De minste lærer å spille blokkfløyte, og de som har talent og interesse får mulighet til å lære seg å spille forskjellige blåseinstrumenter. Andre igjen får tilbud om dataundervisning, hvor 10 helt nye datamaskiner er til stor nytte. En pedagog legger opp forskjellige aktiviteter innen lek, tegning, regning og hobbyaktiviteter. Og ute er det fotball- og volleyballbane og noen lekeapparater.

Foruten de faste aktivitetene, reiser barna til et senter, hvor de får være med på forskjellige idrettsaktiviteter med profesjonelle instruktører. To ganger i året arrangeres det forskjellige utflukter.

– Barna elsker sang og teater, og vi har fremført både jule- og påskespill med fulle hus. Når vi har volontører fra Norge tilbyr vi også engelskundervisning, sier Dahl Stokland, som hvert år får besøk av flere frivillige og studenter fra Norge.

Hver mandag er opplegget litt annerledes, med mer fokus på lek. Flere av barna trenger å avreagere etter en helg i slummen. Denne dagen er det også et barnemøte med sang, andakt og bønn.

Yrkesrettet tilbud

43 barn fra 12 til 15 år er med i tenåringsgruppen, og er på prosjektet to dager i uken. De får mer yrkesrettet undervisning og tilbud om flere kurs. Dette videreføres også i den eldste gruppen fra 15 år, hvor flere deltar på mekaniker-, engelsk-, keramikk- og datakurs.

– Vi ønsker å støtte barna så lenge de satser på utdannelse, og håper at flere av de eldste vil starte med universitetsstudier. Noe av visjonen vår er å oppmuntre og gi støtte til slike studier. På den måten har de bedre forutsetninger til å skape seg en framtid utenfor slummen. 

Åpen og ærlig

Livets Tre nyter stor respekt i byen Mogi das Cruzes og har god kontakt med kommunen.

– Vi mottar litt økonomisk støtte fra kommunen, og sender hver måned en rapport om aktiviteter og økonomi. Et lokalt revisorfirma fører regnskapet for oss. Ovenfor givere i Norge, og som en kristen misjon er det utrolig viktig for oss å kjøre en åpen og ærlig linje.

Vil utvide

Utfordringene framover ligger i forhold til bygningsmassen.

– Vi driver på dispensasjon i forhold til kjøkkenet, og er i behov for å bygge ut et større kjøkken og en matsal. Dette vil gjøre at vi tilfredsstiller alle nye krav fra det brasilianske mattilsynet, men vil også gi oss mulighet til å hjelpe enda flere barn. 

Rotaryklubben Karmøy har i sammen med en søsterklubb i Mogi das Cruzes allerede samlet inn penger til nye kjøkkenmaskiner. Men fortsatt gjenstår et større beløp til selve utbyggingen som er kostnadsberegnet til to millioner kroner. Denne summen håper Dahl Stokland å samle inn i Norge.

Du kan ikke annet enn å bli imponert over den energiske misjonæren. Portugisisk snakker hun som en innfødt, er en ypperlig organisator og ikke minst: Du merker at drivkraften hennes er et hjerte fullt av kjærlighet til barna i slummen.

– Det aller viktigste vi kan formidle til barna er Guds ord og Jesu kjærlighet. Ved at Jesus kommer inn i barnas liv, får de en ekstra ballast til å takle prøvelser og motstand som vil komme. Ikke minst: Jesus er mektig til å gjøre mirakler for den enkelte av barna. Hans tanker for oss er fredstanker, ikke tanker til ulykke, men Han vil gi oss framtid og håp.

 

 Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif