Vanda - en kokke forvandlet av Guds kjærlighet

Kokka Vanda Aparacida Paixao setter sin ære i å lage god og sunn mat til barna ved prosjektet Livets Tre. Ja, hun ønsker å gjøre sin gjerning i kjærlighet til Gud og barna. 


Ved Bjørn S. Olsen
Oppdatert: (01.7.2011)


Kokka Vanda sammen med misjonær Turid Dahl og sine to døtre i sitt velstelte hjem i slummen.

BRASIL: Vanda Aparacida Paixao (42 år) er kokk på prosjektet Livets Tre, og stortrives i jobben.

 - Jeg liker veldig godt arbeidet mitt, og prøver å gjøre min gjerning i kjærlighet til barna. Ja, jeg setter min ære i å lage så god og sunn mat som mulig, sier hun ivrig.

Vi besøker i hennes hjem i slummen. Her bor hun med sine tre døtre. Huset hennes består av to litt større rom og et mindre toalettrom. Standarden er veldig forskjellig fra skur til skur i slummen, men Vanda holder huset sitt ryddig og flott. Hun og de tre jentene har hver sin seng, noe som ikke er vanlig. 

  Hun har stor kjærlighet til barna ved prosjektet, noe helt klart kan skyldes hennes egen barndom. 

- Jeg ble født et annet sted i Mogi, hadde syv søsken og hadde en veldig vanskelig barndom. Min mor døde når jeg var fem år gammel, og jeg måtte bo hos bestemoren min, siden hos en tante. Vi overlevde dag for dag og møtte utfordringene en etter en, sier Vanda til Det Gode Budskap.

 Det er ikke enkelt for henne å prate om denne tiden, og hun gjorde mange ting hun angrer på i dag. Men i 1997 vitnet en nabo for henne om Jesus og fikk henne med seg på et evangelisk møte.Overlevde dag for dag

-  I det møtet talte Herren direkte til meg, om veldig personlige ting, og jeg forstod at Jesus lever. En måned etter tok jeg imot Jesus, og livet mitt ble øyeblikkelig forvandlet. Herren satte meg fri fra mange ting, blant annet alkoholen.

Livet, som hadde vært tøft og vanskelig, fikk plutselig ny mening.

- Selvsagt har det vært mange prøvelser i livet, men allikevel har livet mitt med Jesus blitt veldig mye bedre. Menigheten betyr mye for meg, det er godt å kjenne Guds fred i møtene, mellom vennene – ja, fellesskapet gir meg veldig mye.

Gjennom sin nydelige datter Bruna, som fikk plass på prosjektet, fikk hun jobben som kokke.

- Min datter spurte personlig Turid om hun hadde en jobb til meg. Jeg hadde tidligere hatt arbeid i en barnehage, hvor jeg også laget mat, men ble oppsagt der.

På prosjektet stilte Vanda likt med andre søkere til jobb ved prosjektet, men hadde rett bakgrunn og praksis og fikk jobben som kokke.

- Jeg stortrives i arbeidet mitt, det er viktig, men for meg og jentene mine betyr det mye at jeg har en inntekt. Uten denne jobben hadde jeg måtte ta sporadiske jobber som hushjelp, noe som gir en veldig usikker inntekt.

Vil ut av slummen

Som mange andre har hun drømmer for framtiden.

- Jeg drømmer om å flytte ut av slummen, til et bedre sted. Jeg ønsker også at de tre jentene mine skal få en god framtid, finne seg gode menn som elsker Jesus, leve under Guds velsignelse. Og ikke minst få seg god utdannelse, sier Vanda.

Gjennom sin gjerning er hun en viktig støttespiller ved Livets Tre, og gjør en flott innsats. Og hun kan røpe yndlingsretten til barna:

- Det er utvilsomt lasagne! (noe som forteller oss at barn ikke er så ulike fra land til land...)

 Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif