Fødselskirken – verdens eldste i kontinuerlig drift

Ble Jesus født i en stall eller en grotte? Les historikken til Fødselskirken, bygget over stedet man mener Jesus kom til verden. 


Oppdatert: (24.12.2014)


I den palestinske byen Betlehem ligger fødselskirken over stedet man mener Jesus ble født.
Fødselskirken i Betlehem er en betydningsfull helligdom med spesiell interesse for både muslimer og kristne. Den er bygget på det stedet som blir ansett for å være fødestedet til Jesus fra Nasaret. Det er også en av de eldste overlevende kristne kirker.

 

 Jesu fødsel er gjenfortalt i evangeliene etter Matteus og Lukas. Matteus gir inntrykk av at Maria og Josef var fra Betlehem og flyttet til Nasaret på grunn av Herodes' forfølgelse, mens Lukas indikerer at Maria og Josef var fra Nasaret, og Jesus ble født i Betlehem mens de var i byen på grunn av den spesielle folketellingen.

Stall eller hule

Men begge evangeliene er enige om at Jesus ble født i Betlehem og vokste opp i Nasaret. Ifølge Lukas 2,7 (i tradisjonell oversettelse), la Maria ham i en krybbe fordi det ikke var rom for dem i herberget. Men den greske teksten kan også bli gjengitt: «hun la ham i en krybbe, fordi de hadde ingen plass i rommet». Vi kan kanskje tenke Jesus ble født i et rolig bakrom i et overfylt ett-roms hus? I slike bakrom var det vanlig at dyrene oppholdt seg.

 Ingen av evangeliene nevner at det var en hule. Men mindre enn et århundre senere nevnte både historieskriveren Justin Martyr og deler av evangeliet etter Jakob at Jesus ble født i en hule. Dette kan være riktig siden mange hus i området fortsatt er bygget foran en hule. Huledelen ville ha blitt brukt til lagring og oppstalling – derav krybben.

 Kirke over fødested

Det første bevis på at en hule i Betlehem ble æret som Kristi fødested finner vi i skriftene til Justin Martyr rundt 160 e.Kr. Beretningen bekreftes av Origen og Eusebius i det 3. århundre.

 I år 326, på oppdrag fra Konstantin og hans mor St. Helena, ble en kirke bygget over hulen hvor man mener Jesus ble født. Denne første kirken, som ble ferdig 31. mai 339, hadde en åttekantet planløsning. Den var plassert rett over grotten. I kirkens sentrum, var et fire meter bredt hull, omgitt av rekkverk, med utsikt ned i grotten. Deler av gulvmosaikken fra denne kirken har overlevet fra denne perioden.

Den Konstantinske kirken ble ødelagt av Justinian i år 530 e.Kr. Han bygde en mye større kirke som står der den dag i dag.

Fødselskirken, slik den fremstår i dag, er en basilika som ligger i Betlehem i de palestinske områdene, og regnes for å være den eldste kristne kirken i verden med kontinuerlig drift.

 Kunst sparte kirken

Under persernes invasjon i år 614 ble kirken spart fordi de, ifølge legenden, ble imponert av den majestetiske og vakkert dekorerte bygningen. Denne hendelsen ble sitert i et kirkemøte i Jerusalem i det 9. århundre for å vise nytten av religiøse utsmykninger.

Da korsfarerne inntok Jerusalem 6. juni 1009 ble Baldwin I og II kronet i Fødselskirken. Frankerne og bysantinerne samarbeidet om full restaurering av kunst og interiør i perioden 1165 til 1169. En gresk inskripsjon i det nordre tverrskip beskriver denne hendelsen.

Under osmanerne ble mye av kirkens marmor plyndret. De pryder nå Tempelhøyden i Jerusalem. Et jordskjelv i 1834 og en brann i 1869 ødela møblene i grotten, men selve kirken overlevde både jordskjelv og brann.

En verdensarv

I 1847 ble sølvstjernen som markerer det eksakte fødestedet, stjålet. Hendelsen ble en viktig faktor i den internasjonale krisen over hellige steder som oppstod, og som til slutt førte til Krimkrigen, 1854 til 1856.

 I 1852 ble omsorgen for kirken delt mellom den romersk-katolske, armenske og den gresk-ortodokse kirken. Grekerne fikk da omsorgen for Fødselsgrotten.

På grunn av sin kulturelle og geografiske historie, har området en fremtredende religiøs betydning både for kristne og muslimske trossamfunn.

Tuftene av Fødselskirken står på Verdensarvlisten og var den første til å bli oppført under Palestina av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, UNESCO. Kirken er også på UNESCOs liste over verdensarv-områder i fare.

 Kilde: Sacred-destinations/OSPrint artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif