Finnes det ledige rom i dag?

Jeg er usikker på om det var en egen hybel i tilknytning til tempelet, et rom for reisende predikanter og andre viktige personer. Men om det hadde vært et slik rom, var det nok opptatt det også. For det var jo midt i høytiden.

Oppdatert: (22.12.2014)


– Det er et tankekors at det ikke var plass til Jesus i Betlehem. Også i dag er han interessert i å finne rom hos oss, skriver forstander i Betania, Kristiansand, Terje Govertsen i juleandakten.

 

 Tekst: Terje Govertsen

 For at et rom på et pensjonat, hotell eller leirsted skal være ledig, må det ikke være noen andre som har rommet. Det vil si, de som eventuelt er der, må ut for at rommet skal bli ledig. Man flytter i utgangspunktet ikke inn i et opptatt rom. Det går bare ikke.

 Jeg husker godt en sang vi hadde på søndagsskolen da jeg var liten, en enkel og tydelig tekst:

«Når Jesus kommer og banker på ditt hjerte, og spør om han kan komme inn, da svarer du ja, det kan du gjerne, kom inn i mitt hjerte og sinn.»

 Og vel så godt husker jeg det andre verset.. Fordi det var med triumf og ikke så rent lite stolthet vi sang spesielt den siste linjen:

«Når fristeren kommer og banker på ditt hjerte, og spør om han kan komme inn, da svarer du nei, det kan du ikke, for Jesus er alt kommet inn!»

 Jeg kjenner ennå den barnslige og gode følelsen, av lettelse og glede over at Jesus kom inn først.

-  0  -

 Den dagen Maria og Josef var på vei til Betlehem kom tiden da Maria skulle føde, ikke bare en vanlig fødsel blant mange, men verdens frelser og redningen for alle mennesker, han som igjen skulle opprette kontakten med Gud,  frelse verden og med det skape et nytt folk, hans eget folk.

 Den dagen var det ikke enkelt å finne rom for Jesus, det var fullt på hotellene, herbergene, leirstedene, hyblene og utleierommene. Ja, til og med de fleste uthus og kjellerboder var opptatt. Jeg er usikker på om det var en egen hybel i tilknytning til tempelet, et rom for reisende predikanter og andre viktige personer, men om det hadde vært et slik rom, var det nok opptatt det også. For det var jo midt i høytiden.

 Maria og Josef endte opp i en stall, et uthus som sannsynligvis var i ganske dårlig forfatning. Men det var i alle fall plass der, og der ble Jesus født. Et nytt liv startet der, en ny tidsregning, en ny tilværelse for alle mennesker.  Der det var rom for Jesus, ble ingenting som det engang var.

 Det er et poeng at Jesus ble født under små, enkle og fattige kår, og det var nok meningen fra Gud at det skulle skje slik. Det illustrer at Jesus er for alle, uansett rang og posisjon i samfunnet. Likevel er det et viktig tankekors at det ikke var plass til ham noe annet sted.

 Jesus er i går, i dag  til evig tid den samme, og han er også nå interessert i å finne rom hos oss. Problemet er bare at situasjonen på mange måter er den samme som den var den gangen i Betlehem, det er en del rom som ikke er ledige. Og Jesus forlanger ikke plass, han presser seg ikke på for å få rom hos oss. Han tar bolig der det er plass til ham.

 Nå som det snart er jul, er det ennå en del som tenker på Jesus, heldigvis. Men hvordan er det med ditt liv? Hvor mye plass har du gitt Jesus, hvis du har gitt ham noen plass i det hele tatt?

Kanskje det bare er nå i jula, du åpner døra på gløtt slik at du i alle fall ikke helt har stengt ham ute på julaften?

Eller kanskje du har sluppet ham inn for lenge siden, men fremdeles lar du han dele rom med flere. Du har ting i livet du ikke vil gi slipp på, ting du vet ikke er bra og ikke forenlig med det Jesus sier.

 Jesus deler egentlig ikke rom med noen. Han er høflig sånn, og dersom det er andre som har tatt rommet, så venter han til de er sendt ut og invitasjonen om å komme inn ligger klar.

Jesus driver ikke med «time-share»-prosjekter, der man deler bolig med flere, og bor vekselvis som det passer.

Jesus ønsker å være din beste venn, din redningsmann, din veileder, din trøster og din frelser. Men det kan han bare være ved at du inviterer ham inn, gir ham rom og lar han få prege ditt liv.

 Da blir livet noe helt annet. Det blir ikke problemfritt, men det blir et helt annet liv, der Jesus leder deg inn i spennende situasjoner du aldri trodde du skulle komme i. Du får opplevelser du knapt hadde drømt om, fred i hjertet, håp for fremtiden og lengsel etter evigheten.

 Det beste livet sammen med Jesus er ikke i jula, men hele året. Jula er bare en fin markering og fest for at Jesus ble født, men den virkelige festen starter først når han får rom hos deg.

 Finnes det ledig rom hos deg?

 God jul!Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif