På brun pub

For oss som bor i Mjøndalen betyr brunt noe helt spesielt. Bygdas stolthet, førstedivisjonslaget i fotball, Mjøndalen IF, spiller i brune drakter. Bruntrøyene har i alle år vært bygdas fremste ambassadører.


Ved Kjell Ohldieck
Oppdatert: (01.12.2014)Det hender jeg går på kamp på Mjøndalen stadion, og noen ganger blir det lagt merke til. Lokalhistorien forteller at i gammel tid var både frimenighetene og fotballen viktig i Mjøndalen, men man blandet det ikke sammen. Fotballen var noe man kunne bli frelst fra, og menigheten var noe man kunne falle fra, om man beveget seg over grensene.

Derfor blir det lagt merke til, spesielt blant godt voksne fotaballpatrioter, når bygdas pastorer går på kamp. Og tilbakemeldingene er bare positive.

Jeg har vært på brun pub i Mjøndalen også. Når man med mitt utgangspunkt trår over dørterskelen til et så fremmed sted, kan man lett forstå de som snakker om høye terskler inn til våre bedehus. Men når man først kommer inn på puben er mottakelsen upåklagelig. Er det slik på bedehuset også?

Og hva skjer når pastoren kommer på puben? Han behøver ikke presentere seg, og han trenger ikke mobilisere alt av sin sviktende frimodighet for å få samtalen inn på livets viktige spørsmål. De som er vant til å gå der tar initiativet utrolig fort.

Fortellingene om tidlige år på søndagsskole og junior kommer fort. – Jeg hadde en mor og en bestemor som var veldig religiøse, jeg gikk på søndagsskolen og jeg har selvsagt bevart min barnetro, fortelles det frimodig fra andre siden av bordet. Det er overraskende mye tro å finne hos mange av de menneskene vi så lett plasserer «utenfor».

Og når samtalen først er i gang blir temaene fort dypere og viktigere. Å få gleden av, og betroelsen til slike samtaler handler om tillit. Pastoren er ikke en fremmed i bygda, han har vært en del av samfunnslivet i mange år, og han snakker med vanlige folk om hverdagslige ting.

Skal vi som menigheter nå ut, slik vi er kalt til, må vi gå ut. Ut til folket i det daglige livet. Møte folk på deres egne arenaer.

God tur ut, om det så er på puben.

Kjell O.Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif