Kirken som brått ble en flyktningeleir.

Menigheten tar ansvaret når samfunnet ikke evner. Søndagsskolen rykker ut og 25 flyktninger flytter inn i kjelleren.

Ved Bjørn S. Olsen
Oppdatert: (16.10.2014)


Pastor Dmitriy Bulah gjør det han kan for å gi flyktningene en god hverdag og en ny start.

Krigen i Øst- Ukraina har drevet opp mot 800 000 mennesker på flukt. Det østlige Ukraina er preget av de harde kampene som fant sted mellom prorussiske opprørere og ukrainske styrker. Mens ukrainske myndigheter kjemper for å gjenvinne kontrollen over hele landet, flykter innbyggerne fra kamphandlinger, trusler og sammenbrudd i offentlige tjenester. Noen av disse flykter over grensen til Russland, men brorparten av flyktningene reiser innover i Ukraina.

Flyktningene reiser fra hus og hjem. Noen har med seg det mest nødvendige av bagasje, mens mange flykter i det de står og går i. Myndighetene i Ukraina har ikke klart å legge til rette for disse flyktningene, så de fleste er overgitt til seg selv. Noen bor hos familie og venner, noen bor i enkle teltleirer, mens atter andre sover under åpen himmel. Ved å la seg registrere blir de tilbudt et par hundre kroner i måneden i sosial stønad, noen som kun er en symbolsk sum, og helt umulig å overleve på.

Samtidig med at myndighetene er unnfallende i oppfølgingen av de fordrevne flyktningene, tar sivilaktører ansvar.  Menigheter og enkelt personer åpner opp sine hjem og gir flyktningene husly og mat.

I Kiev finner vi en «Fri evangeliske forsamling» som har 25 flyktninger boende i kjelleretasjen. Kjelleren er i utgangspunktet ment brukt til forskjellige kirkelige aktiviteter, og er ikke bygget for å huse folk over tid. Kjellerne er bygget med mange små aktivitesrom, men ingen av de har vindu eller særlig god ventilasjon. I den situasjonen som landet er i nå, har menigheten sett det nødvendig å sette sine egne behov til side, for å huse de som trenger det. I de forskjellige smårommene har ektepar, familier og enslige installert seg så godt de kan. Menigheten stiller med senger og det mest fornødne. Alle deler de på 2 dusjer og toaletter.

Selv har menighetens søndagsskole flyttet sine samlinger ut i trappeganger og andre uegnede steder, men pastoren sier at dette gjør de med glede, når man ser hvor mye det betyr for flyktningene å få et sted å bo.

Så skulle man kanskje tro at flyktningene som bor i menigheten har en eller annen relasjon til menigheten, men dette er ikke tilfelle. Noen er nominelle kristne, andre er aktivt troende, atter andre er muslimer, men alle er flyktninger og Ukrainske borger med et behov. Som menighet, og troende, kjenner de at de ikke kan gjøre annet enn å ta imot så langt det lar seg gjøre.

Menigheten består for en stor del av fattige mennesker, og har i stor grad nok med å klare å samle inn økonomiske midler til sin egen drift, men i situasjonen den nå befinner seg i, opplever de at det også kommer inn gaver slik at de kan hjelpe deres nye leieboere med mat og andre basale produkter.

Vil du være med å hjelpe menigheten i Kiev slik at de kan hjelpe flere kan du gi en gave ved å sende en SMS til 2468 merke den med «Ukraina» og deretter beløpet. Eks: Ukraina 500. (maks beløp pr. sms 500)Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif