Å vente med sex er respekt

Elisabeth og Ingvald er kjærester, men sex vil de vente med til de gifter seg.

Oppdatert: (04.2.2013)


Bonderomantikk: En odelsgutt fra Kvelde og en byjente fra Stavanger finner kjærligheten. Men Gud skal komme først for Ingvald Andre Holm og Elisabeth Huru.

Tekst og foto: Rose Høiland

I kafeen på Smyrna bibelinstitutt (SBI) sitter et forelsket kjærestepar, Elisabeth Huru 20 år og Ingvald Andre Holm 21 år. De fant tonen i løpet av første klasse på Kraftskolen, men måtte vente med å bli kjærester til skoleåret var slutt for å følge reglene på skolen. Dermed fokuserte de på å bli kjent slik at de kunne få et solid vennskap å bygge videre på. Nå går de andre året på tjenestelinja og opplever at Kraftskolen SBI har gitt trygge rammer rundt det å være sammen som kjærester på en god måte.

På tjenestelinja hvor de nå går, ligger fokuset på å finne sin tjeneste, sitt kall og sin vei gjennom livet. For Elisabeth og Ingvald handler det også om å søke Gud i fellesskap for veien videre.

– Å være kjærester er ikke noe vi gjør fordi det er kult eller bare for moro skyld, sier Ingvald. Elisabeth legger til:

– Vi tenker seriøst på det at vi er sammen. Det betyr at vi ser fremover og på fremtiden, hva Gud ønsker med våre liv.

Ingvald legger til at man kanskje ikke vet alt med en gang, men målet er at en kan ende opp sammen. – Vi er sammen, men Gud må ha fokuset. Gud må stå over.

– Hva tenker dere om grenser og sex?

– Sex er noe vi velger å vente med til vi gifter oss. For det første fordi Bibelen sier det. Dessuten setter man et eksempel for andre.

– Hva er bra med det?

– Når man venter blir man mer fokusert på hvorfor man er sammen. De som spør hvorfor vi velger det, synes stort sett at det er positivt at noen har en verdi man står for. Å vente med sex er å respektere seg selv og den andre.

– Hvordan tenker dere å få dette til?

– Dette er noe vi er enige om. Ellers ville det blitt veldig vanskelig. Men det er viktig å ikke være overfokusert på det eller tenke for mye på det. Og man bør ha tydelige grenser som stopper en før det går galt.

– Vi passer på at vi er med i fellesskapet og er sosiale slik at folk føler de kan være sammen med oss selv om vi er kjærester.

– Hvilke råd vil dere gi til andre unge som ønsker å leve rent?

1. Ikke sett deg selv i situasjoner som gjør det vanskelig.

2. Vær åpne om det med hverandre.

3. Ha Gud med. Det handler ikke bare om å være to. Søk Gud sammen.

Paret innrømmer imidlertid at det er vanskelig sortere de rådene og veiledningene som finnes. Det er mange forskjellige meninger og oppfatninger, også blant kristne.

– For oss ble det viktig å spørre noen vi hadde tillit til, om veiledning. Det å være på bibelskole igjennom denne prosessen har vært trygt og sunt. Vi har fått god undervisning og gode råd.

– Flere bør snakke til unge om sex. Blir det bare tabu, blir det lett bare strenge regler, og man vet ikke hvorfor det er bra å holde de.

 Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif