Livsvernprisen 2012

Marte Wexelsen Goksøyr,talskvinne for likeverdet

- Jeg er glad og føler det som en ære, sier prisvinner Marte Wexelsen Goksøyr. Hun får Menneskeverds Livsvernpris for sitt sterke bidrag i debatten rundt selektering og tidlig ultralyd.  

Ved Menneskeverd
Oppdatert: (19.1.2012) Jeg er glad og føler det som en ære, sier prisvinner Marte Wexelsen Goksøyr. Hun får Menneskeverds Livsvernpris for sitt sterke bidrag i debatten rundt selektering og tidlig ultralyd. Prisvinneren har med sitt politiske engasjement og med sin skuespillerkarriere kjempet for en tydeliggjøring av menneskets likeverd.

 Vil forhindre jakt på ufødte barn med Downs

- Jeg er også glad for at jeg får prisen på bakgrunn av debatten rundt Arbeiderpartiets ønske om å innføre tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide i uke 12. Dette mener jeg hovedsaklig betyr en jakt på fostre med blant annet Downs syndrom. Det jeg ønsker meg er et inkluderende og mangfoldig samfunn hvor alle er velkomne. Med mangfold mener jeg alle minoriteter, også mennesker med funksjonshemning, ikke bare etniske minoriteter. Jeg ønsker et samfunn hvor alle samarbeider, presiserer prisvinneren.
Marte skapte mediestorm da hun utfordret Stoltenberg med spørsmål om mennesker med Downs Syndrom sin rett til liv på Stortinget tidligere i år. Likeså med sin dokumentar "Bare Marte", hvor hun viser hvordan hun blir diskriminert fordi hun har et ekstra kromosom. Den engasjerte vinneren griper publikum i rollen som Askepott likesom i rollen som Jeanne D'Arc.

En tydelig stemme i en vanskelig debatt

Leder av Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad, beskriver Goksøyr som en svært modig kvinne og en verdig vinner:
- Marte utfordrer politikernes argumenter med ærlige spørsmål. Hun kjemper for rett til liv, uavhengig av antall kromosomer og har vært en tydelig stemme i en vanskelig debatt. Marte synliggjør også at debatten rundt tidlig ultralyd og det ufødte liv opprører henne som født med Downs Syndrom.

Skjeggestad påpeker at prisvinneren kunne ha inntatt offerrollen men at det spesielt beundringsverdige er at hun har inntatt rollen som forkjemper og talskvinne for likeverdet.

Prisutdeling mandag 6. februar på Bristol

Prisutdelingen finner sted på Hotel Bristol mandag 6. februar kl. 12. 30 - 13. 45. Sven Nordin deler ut prisen til sin skuespillerkollega.

Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif