Misjon angår oss alle

Trenger 800 norske misjonærer

Peter Maiden, leder for misjonsorganisasjonen Operasjon Mobilisering har jobb til 800 nordmenn!  


Ved Leif Frode Svendsen
Oppdatert: (25.8.2011)


Peter Maiden: Internasjonal leder i OM, men også en anerkjent bibellærer i England. Sammen med sin kone Win har de 3 barn og 8 barnebarn.

Peter Maiden kommer fra Carlisle, England hvor den internasjonale administrasjonen til Operasjon Mobilisering (OM) ligger. Han har vært leder for OM siden 2003, men har hatt lederoppgaver innen organisasjonen i omtrent 20 år før det.

OM er en organisasjon som viser oss at misjon fremdeles er et brennaktuelt tema for den kristne verden. OM vokser stadig i utbredelse og omfang, og bare det siste året har 400 nye arbeidere kommet til. Men det er ikke vestlige land som står for mesteparten av denne veksten. Veksten kommer i stor grad fra det globale sør. Det er nå en hel verden som mobiliseres for misjon.

 

Misjon er en global oppgave

 

Er misjon fremdeles nødvendig?  Trenger vi flere misjonærer?

- Ja, vi trenger misjonærer, svarer Peter kontant og fortsetter.

- I dag er Europa like mye en misjonsmark som alle andre steder. Misjon er en global oppgave. Den gjelder hele menigheten. Vi sender nå ut misjonærer fra hele menigheten i hele verden, til hele verden. Misjon er blitt fra ”hvorsomhelst” til ”hvorsomhelst”. Det er en radikal endring siden det pleide å være fra vesten til resten. Vi har fått et større og mer helhetlig bilde av misjon, og demonstrasjonen av evangeliet har økt.

 Vi må hjelpe der nøden er størst

 - Behovene er der i like stor grad, kanskje større enn før. Vi i OM ønsker å involvere oss mer i å hjelpe nød lidende og fattige. I utgangspunktet er vi ingen nødhjelpsorganisasjon, men det handler om å identifisere seg med mennesker i nød. Det vil bringe større fruktbarhet til evangeliet at vi identifiserer oss med mennesker. Vi bryr oss om deres behov, og ønsker å ivareta deres rettigheter. Da vil de spørre: Hvorfor identifiserer du deg med oss? Og vi får muligheten til å formidle evangeliet og Guds kjærlighet.

Peter tar frem en av kampsakene til OM, Dalitene i India. Dalit er de kasteløse. Selv om kastesystemet er opphevet finnes det millioner av Dalit folk i India. Hvem vil bry seg om de?

- OM har startet over 100 skoler for Dalit barn, barn ingen andre vil røre ved. Videre ønsker vi å hjelpe kvinner i Dalit, for det er kvinnene og barna som er hardest rammet. De svakeste av de svake trenger evangeliet, men da må man hjelpe.

 Guds herlighet må bli gjort kjent i hele verden

 Hva lengter du etter?

 - Jeg vil se Gud bli herliggjort. Han alene fortjener å bli opphøyd. Jeg ønsker at hans herlighet skal bli kjent i hele verden, og at mennesker fra alle stammer skal bli dratt imot å tilbe Ham.

Peter forteller at han opprinnelig var Bibellærer, og kom for å undervise på en OM konferanse på begynnelsen av 70-tallet. Etter konferansen ble han oppringt og bedt om å hjelpe til i ett års tid da en av lederne plutselig sluttet.

 - Det har blitt et langt år, sier han og smiler, og angrer ikke på det.

 Hvordan kan man være leder for så mange mennesker? Hva er din oppgave?

 - Vi består jo av mange ulike grupperinger. Her har vi mennesker fra ulike land med forskjellig kulturell bakgrunn, men også ulik teologi og menighetsbakgrunn. Samtidig som det jobbes på mange forskjellig områder. Min oppgave er å holde ting sammen og sørge for at vi går fremover. Det betyr at jeg må holde frem vår hovedvisjon og våre grunnleggende verdier og samtidig opprettholde relasjonene.

 Har jobb til 800 nordmenn

 OM har  kun åtte norske fulltidsarbeidere. Har du noen kommentar til det?

 - Er det sant? Har vi bare åtte? Norge har en stor historie i sitt engasjement for misjon. Det er et mysterium for meg at ikke flere nordmenn er involvert i vårt arbeid. Åtte nordmenn kan bli til 800! Vi ville hatt jobb til dem alle. Det er ikke noe problem!

 På det tankefulle blikket ser vi at han allerede i full gang med å sysselsette sine nye norske misjonærer.

- Det er jo mulig vi ikke har investert så mye i å rekruttere nordmenn, legger han litt tankefullt til.

 - Vi trenger datapersonell her. Mangelen på datakyndige mennesker er med å holde arbeidet tilbake, og på grunn av visumregler i England er det en fordel om de er Europeere.

 Hvilke utfordringer ser du fremover?

 - Jeg går av med pensjon om to år, og vi forbereder oss til et lederskifte. Der trenger vi den rette strukturen og den rette lederen som kan fortsette å bringe ting fremover. Vi trenger å se på hvordan vi gjør ting. OM ble startet ut fra vestlig tankegang, og det er noe vi må jobbe med, slik at det kan bli bedre for ”ikke-vestlige” å arbeide hos oss.

 - Min kjærlighet ligger i å undervise Guds Ord. Å pensjonere meg betyr at jeg vil preke og undervise. Det blir mye reising, men jeg kan bestemme min egen agenda.”  Peter er også eldste i sin lokale menighet og han er en anerkjent bibellærer i England.

DENNE ARTIKKELEN ER HENTET FRA PAPIRUTGAVEN AV DET GODE BUDSKAP, 15. AUGUST 2011. 

Print artikkel Skriv ut artikkelen 


 

 Nettløsning og design er levert av Kréatif