India

NRK i 2002

Tantene i Karwi

Her kan du lese en omtale av Anna Marie og åse slik journalister fra NRK opplevde de i 2002.

Ved Bjørn S. Olsen
Oppdatert: (08.9.2011)

 

Publisert 10.01.2002 12:53 - Oppdatert 05.06.2002 14:46


Folk i Karwi-området i India regner dem for helgener og gudinner. I Herfra til evigheten søndag møter du Åse Jørgensen og Anna Marie Grøthe. De reiste fra Drammen og Hallingdal til India i 1948.

Hele livet i India

Åse Jørgensen (84) og Anna Marie Grøthe (81) reiste til India som purunge jenter, rett fra sykepleierskolen i Tønsberg. De hadde fått kallet og trodde aldri de skulle se Norge igjen. Det har de knapt gjort heller. Siden 1948 har de vært i India mer eller mindre kontinuerlig, bare hjemme i korte opphold fra tid til annen. Siste gang var da de mottok Kongens Fortjenestemedalje. Det er ti år siden nå. 

Skole og sykehus for de aller fattigste

Åse og Anna Marie reiste ut for De Frie Evangeliske Forsamlinger. De kom til en liten og sparsommelig misjonsstasjon i Karwi, langt ute på den indiske landsbygda i delstaten Uttar Pradesh. Området er et av de fattigste, mest folkerike og kriminelle i hele India. Der har de to sykepleierne bygget opp en skole for 900 elever og et sykehus som behandler 4-500 personer hver dag. Da de bygget det opp fantes det verken sykehus eller skoler i hele området. Fortsatt er det det eneste tilbudet for de fattigste, ettersom de er de eneste som ikke tar seg betalt for behandlingen. 

Fantastiske mennesker

-Det er noen av de mest fantastiske menneskene jeg har møtt, utbryter programleder Kjell Erik Moen når vi ber ham beskrive de to damene som er hovedpersoner i søndagens episode av Herfra til evigheten. -Disse to damene hadde et aktivitetsnivå som selv fotografen og jeg hadde problemer med å henge med på, forteller Moen. Åse kunne knapt gå og Anna Marie slet med sitt, men de var på beina fra soloppgang til solnedgang og hvilte aldri. Det var utrolig å se Anna Marie på sykehuset med 4-500 skadde og syke som dro i henne fra alle kanter. Hun møtte hver eneste en med et smil. 

Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne bodde hos Åse og Anna Marie i en uke og fulgte dem med kamera fra morgen til kveld. Det er blitt en sterk halvtime om to kvinner som har brukt hele livet sitt på å hjelpe andre. 


Print artikkel Skriv ut artikkelen

Fakta om...

India

Flagget til India

Verdensdel: Asia

Hovedstad: New Delhi

Folketall: 1 095 351 995 (juli 2006)
(Omlag 238 ganger større enn det norske.)

Areal (inkl. vann): 3 287 590 km2
(Omlag 10 ganger større enn Norge.)

BNP per innb.: ca 22 000 kr (2005)
(8 % av det norske)

Internett-endelse: .in

Kart over India
Nettløsning og design er levert av Kréatif